Date sensibile în companii cum le clasifici și cum le protejezi

Date sensibile în companii: cum le clasifici și cum le protejezi

Vizualizări: 16
În activitatea de zi cu zi, membrii companiei tale operează cu un volum mare de date – unele dintre ele publice, dar foarte multe destinate strict publicului intern. Având în vedere faptul că amenințările cibernetice vizează tot mai des informațiile sensibile deținute de companii, este esențial să protejezi aceste date, permițând în același timp accesul pentru angajații care operează cu ele. Prin urmare, clasificarea și protejarea informațiilor interne reprezintă aspecte importante pentru siguranța și buna funcționare a organizației. Descoperă în continuare ce trebuie să știi despre modul de clasificare a informațiilor și despre protejarea acestora de posibilele atacuri.

Ce presupune clasificarea informațiilor interne

Clasificarea datelor etichetează informațiile în funcție de tipul, sensibilitatea și valoarea lor pentru organizație, luând în calcul posibilitatea ca acestea să fie modificate, furate sau distruse. Prin clasificare, compania poate să înțeleagă mai bine valoarea informațiilor pe care le deține, să determine dacă acestea sunt în pericol și să implementeze măsuri pentru a atenua riscurile. Clasificarea datelor ajută, de asemenea, organizația să respecte normele legale în vigoare, precum politica GDPR.Conform unui raport Insider, realizat în 2021, 98% dintre companii se simt vulnerabile în fața amenințărilor online. Astfel de statistici demonstrează cât de important este să clasifici corect informațiile și să le protejezi pe cele cu adevărat sensibile, care ar aduce mari prejudicii în mâinile unor terțe persoane..

Cum clasifici datele companiei tale

Informațiile pot fi cel mai eficient clasificate în funcție de nivelul lor de sensibilitate – ridicat, mediu sau scăzut. Iată cum decizi în ce categorie intră fiecare document:

  • Datele cu sensibilitate ridicată – dacă sunt compromise sau distruse de o persoană neautorizată, impactul ar fi unul puternic negativ asupra organizației sau clienților. Aici intră înregistrări financiare, documente ce țin de proprietatea intelectuală, date confidențiale de autentificare în aplicații, date ale clienților.
  • Datele cu sensibilitate medie – sunt destinate doar pentru uz intern, dar dacă sunt compromise sau distruse, impactul nu ar aduce daune ireparabile organizației, angajaților sau clienților. De exemplu, aici intră e-mailurile și documentele care nu conțin date confidențiale.
  • Date cu sensibilitate redusă – acestea sunt de obicei informațiile destinate utilizării publice. De exemplu, conținutul site-ului sau oferte care deja sunt puse la dispoziția oricărui client.

 Clasificarea datelor poate fi efectuată pe baza conținutului, a contextului sau a criteriilor decise de utilizatorul documentului. Politica de clasificare ar trebui să ia în considerare următoarele întrebări:

  • Ce persoană sau organizație a creat și/sau deține informațiile?
  • Ce departament deține cele mai multe informații despre conținutul și contextul documentului?
  • Cine este responsabil pentru integritatea și acuratețea datelor?
  • Unde sunt stocate informațiile?
  • Sunt informațiile supuse oricăror reglementări sau standarde de conformitate? Care sunt sancțiunile asociate cu nerespectarea?

Reguli de data protection – cum protejezi informațiile companiei

Pentru că am vorbit despre clasificarea documentelor companiei, e important să insistăm și pe partea de data protection: odată ce știi care sunt informațiile confidențiale, cum te asiguri că acestea nu ajung în mâinile hackerilor sau în posesia unor persoane neautorizate?

În ziua de astăzi, când tot mai multe companii lucrează în sistem remote sau hibrid, confidențialitatea informațiilor este un subiect mai sensibil ca oricând. Angajații accesează informațiile companiei din diverse locuri, de pe diverse device-uri, crescând riscurile.

Pentru a proteja în mod corespunzător materialele sensibile, trebuie să ai în vedere faptul că informațiile sunt dinamice și că trebuie să actualizezi periodic clasificarea datelor și strategia de protecție a acestora. Iată ce plan de securitate cibernetică poți adopta pentru a proteja informațiile confidențiale:

Evaluează riscurile

O evaluare a riscurilor este unul dintre cele mai importante aspecte ale protecției datelor sensibile, deoarece e necesar ca organizația să-și identifice utilizatorii, dispozitivele folosite, rețelele și aplicațiile cu care se lucrează, dar mai ales informațiile la care se permite acces. După finalizarea procesului de identificare, o să ai o imagine de ansamblu asupra posibilelor amenințări și consecințe.

Monitorizează materialele sensibile

Angajații IT nu pot ține sub control fiecare document sau aplicație care conține informații sensibile. E bine să folosești sisteme de securitate automatizate, care să emită alerte atunci când un utilizator neautorizat accesează un document confidențial.

Identifică și remediază cele mai importante probleme de securitate

Pentru a proteja cu adevărat informațiile, organizațiile trebuie să identifice fiecare nou risc ce poate apărea, astfel încât să adopte cât mai prompt măsurile potrivite. Alertele de securitate cibernetică pot urca până la cifre impresionante, cum ar fi 10.000 pe zi în companiile cu sisteme complexe Unele dintre aceste alerte pot fi „fals pozitive” sau riscuri potențiale care nu există cu adevărat. Pentru a remedia punctele sensibile, organizațiile trebuie să-și prioritizeze riscurile în mod corespunzător și să remedieze în primul rând problemele cu cel mai mare risc.

Documentează toate activitățile care țin de securitate și protecția datelor

Asigură-te că documentezi toate politicile de confidențialitate și toate procesele care au loc pe parte de cybersecurity, pentru a dovedi că programele de securitate și confidențialitate sunt eficiente. Documentarea acestora te va ajuta nu doar pe parte de prevenție a incidentelor de securitate, ci și în cazul în care compania trebuie să ofere informații și rapoarte despre securitate și GDPR în cadrul unui audit realizat de autorități.

Securizează și urmărește toate dispozitivele mobile

Acest lucru nu este valabil doar pentru telefoane, ci și pentru tablete, laptopuri, usb-uri sau alte device-uri ce pot accesa date din rețea. Practic, dacă datele pot fi salvate pe un dispozitiv și pot părăsi clădirea, trebuie să știi cine le are și unde pot ajunge.

Criptează în mod corect informațiile

Cheia unei bune strategii de criptare este utilizarea unui sistem puternic de criptare, combinat cu gestionarea adecvată a cheilor. Criptează datele sensibile, înainte ca acestea să fiei partajate. Asigură-te că toate datele sensibile sunt criptate oriunde ar fi salvate, inclusiv în cloud. Criptarea adaugă un nivel superior de protecție.

Instruiește în mod corespunzător angajații

Evident, specialiștii IT și cei din departamentele de security trebuie să aibă un înalt nivel de pregătire în acest sens. Pe lângă aceștia, toți membrii companiei ar trebui să înțeleagă ce sunt informațiile sensibile, cum trebuie manevrate, cum pot fi protejate și cui să se adreseze în cazul în care au pus în pericol integritatea datelor.

Dacă vrei să te asiguri că datele confidențiale ale companiei tale sunt în deplină siguranță, nu uita că Bittnet Training îți oferă inclusiv cursuri pe zona de security, pentru a-ți ajuta specialiștii IT să rămână la curent cu tot ce este important de știut în domeniu.

  • Pentru a consulta toată gama de cursuri din tehnologia cyber security oferite de Bittnet Training, click aici.
New call-to-action