Schimbări majore în structura și formatul cursurilor dedicate specializărilor Cloud Microsoft Azure și Microsoft 365

Pasiunea pentru tehnologie îl motivează pe colegul nostru, Marian Pandilică – Microsoft Senior Trainer și Architect @Bittnet Training, și îi dau plăcerea de a scrie articole despre update-urile din zona de IT Tech Learning.

Mai jos găsești un preview al celui mai recent articol scris de Marian pentru Today Software Magazine despre schimbările ce au loc în structura și formatul cursurilor dedicate specializărilor Cloud Microsoft Azure și Microsoft 365.

În septembrie 2018 ca urmare a profundelor transformări ale platformelor cloud Microsoft Azure și Office 365, relansată cu numele Microsoft 365, lumea specialiștilor în acest domeniu avea să fie surprinsă și deopotrivă incitată de anunțul vendorului de a înlocui complet consacratele certificări Microsoft Certified Solution Associate (MCSA), Solution Expert (MCSE) si Solution Developer (MCSD) cu noul format de tip aptitudini bazate pe roluri (role based certification).

A fost un moment deopotrivă șocant, dar și extrem de incitant, să vezi cum, după mai bine de 20 de ani în care MCSA, MCSE, MCSD erau sinonime cu specializările pentru platformele Microsoft, aveau să dispară conform planificării vendorului până în ianuarie 2021. La acel moment au fost făcute publice informațiile privind traseele bazate pe roluri disponibile pentru platforma Microsoft Azure:

Sursa: site-ul oficial Microsoft

Aceste schimbări au însemnat o investiție consistentă în cariera profesională, ce a însumat peste 6000 de minute de examene și 11 noi certificări ce au dus la depășirea numărului greu de acceptat pentru oricine de peste 70 de certifcări Microsoft într-o perioadă de 20 de ani de activitate profesională în domeniu! Mărturisesc chiar că am fost “tentat” pe moment să încerc un alt domeniu de activitate însă curiozitatea și mai ales provocarea acestor schimbări m-a determinat să fac o investiție de peste 3 luni de pregătire și susținere de exemene, multe dintre ele în formă beta.

Diagrama de mai sus nu făcea altceva decât să evidențieze alinierea Microsoft la certificările de profil din piață, atât Amazon Web Services cât și Google Cloud Services propunând structuri și viziuni foarte asemănătoare. Personal, am considerat această “aliniere” a vendorilor cea mai bună reprezentare  a noului concept multicloud (dispunerea serviciilor și resurselor organizațiilor în infrastructuri de cloud ale mai multor vendori păstrând un nivel maxim de compatibilitate și interacțiune între tehnologii).

Prin urmare am avut sentimentul că această investiție majoră în cariera profesională avea să se reflecte în viitor în multitudinea de oportunități ce deveneau vizibile, iar acest lucru a fost pe deplin justificat de oportunitatea de a fi alături de Microsoft în proiectele derulate în ultimul an de instruire și certificare a unui număr de peste 5000 de specialiști în servicii cloud.

Anul 2019 avea să aducă maturizarea traseelor de certificare și instruire, astfel încât, formatul inițial de instruire alcătuit din câte două sesiuni de cursuri pentru o certificare (compuse din topicuri granulare de o zi), a fost înlocuit cu  un format mai consistent ce a comasat topicurile de o zi într-o structură de 3-5 zile aliniată la noile schimbări tehnologice și specificul activităților de zi cu zi a specialiștilor cloud.

Luna iunie 2020 a adus schimbări majore în structura cursurilor asociate certificărilor cloud Microsoft Azure, schimbări ce vor continua în iulie cu noile formate Microsoft 365 și se vor încheia la sfârșitul lunii august, odată cu retragerea unor trasee mai vechi de instruire și certificare. Microsoft a investit în ultimul an foarte mult în instruirea și certificarea câtorva mii de specialiști cloud și încearcă prin aceste schimbări o aliniere a aptitudinilor acestora la nevoile pieței, pe fondul unor schimbări profunde în piața produselor de cloud.

Articolul integral scris de colegul nostru Marian Pandilica, Microsoft Senior Trainer și Architect @Bittnet Training poate fi citit la pagina 38 a revistei Today Software Magazine.

New call-to-action