Învățarea eficientă în IT – cum o obții și cum o măsori

Fie că ești IT manager sau  faci parte din departamentul de HR și una dintre responsabilitățile tale este dezvoltarea profesională a angajaților, cu siguranță nu ai un rol ușor. Totul este în continuă schimbare: tehnologiile se dezvoltă constant, echipele nu rămân inerte, iar câteodată ești pus în situația de a avea angajați fără experiență, tineri care trebuie rapid trecuți din stadiul de teorie în cel de practică și care trebuie, în doar câteva luni, să se integreze și să aplice noțiunile învățate în activitatea de zi cu zi. Desigur, procesul de învățare este unul continuu, iar experiența echipei și sprijinul managerilor sunt elemente foarte importante, pe lângă o bază teoretică și practică foarte bună. Cum definești un proces de învățare de succes?

Una dintre soluțiile care îți pot fi de real folos este aceea de a asigura un proces de învățare bine pus la punct și personalizat, atât pentru cei care deja au ani buni în companie, pe care îți dorești să îi păstrezi informați și satisfăcuți cu opțiunile lor de dezvoltare profesională, cât și pentru cei care sunt în etapa de inducție. Totul trebuie gândit bine, structurat și organizat eficient, astfel încât membrii echipei să fie capabili să învețe într-un timp realist și optim pentru departament. Intervine acum în discuție un alt concept: curba de învățare.

Curba de învățare – secretul trainingului eficient

Curba de învățare are mai multe definiții și utilități în procesele de învățare, unul fiind corelarea dintre performanța în realizarea unui task și numărul de încercări sau timpul necesar pentru a-l îndeplini. Această definiție sugerează faptul că eficiența în realizarea unui task se îmbunătățește în timp, pe măsură ce este efectuată de mai multe ori. 

Modelul curbei de învățare a fost aplicat pe scară largă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când s-a constatat faptul că prețul aeronavelor a scăzut odată cu creșterea performanței de producție. Astăzi, este folosit cel mai frecvent în managementul organizațional sau industrial pentru a putea îmbunătăți rezultatele prin îmbunătățirea performanței forței de muncă umane.

Mai recent, se vorbește tot mai des despre curba învățării  raportată la diferite cicluri de experiență sau Experiential Learning Cycle,un concept ale cărui baze au fost puse de specialistul american în educație David Kolb. Acest model se bazează pe faptul că adulții învață în permanență din propria experiență și că individul are o nevoie intrinsecă de a învăța, de aici și trendurile de a participa la cursuri sau traininguri de dezvoltare. Cel mai adesea, adulții învață eficient: 

  • Interacționând cu alte persoane, pentru că reușesc să descopere noi modalități de a face față provocărilor, de a rezolva probleme, de a identifica rapid soluții;
  • Experimentând, astfel ei își îmbunătățesc abilitățile prin aplicarea și practica lor. 

Curba învățării din experiență este un proces care are patru etape: experimentarea, reflectarea, concluzionarea și aplicarea noilor cunoștințe și abilități. Ce poți face pentru a asigura un proces eficient de învățare pentru echipa ta:

  1. Asigură-te că ai gândit alături de membrii echipei, managerii de echipă și managementul companiei un program de training bine pus la punct.
  2. Dacă îți permit structura echipei și timpul, alocă-i fiecărui nou coleg câte un mentor, un coleg senior de la care să învețe principalele atribuții.
  3. Practica este extrem de importantă, așa că asigură-te că trainingurile sau cursurile pe care le pui la dispoziția echipei tale conțin o bază practică solidă. Nu uita: ei vor să învețe făcând.
  4. Apelează la metode de training diferite, adaptate la stilul lor de a munci și de a învăța și de ce înseamnă în contextul actual un mediu propice învățării. 
  5. Discută cu specialiștii de training și crează trasee de învățare personalizate. Ține cont de modelul curbei de învățare a fiecăruia.

Vrei să implementezi un astfel de program de învățare în rândul echipei tale, dar și să începi să măsori rezultatele sale?

New call-to-action