Educația și rolul ei în joburile viitorului

Vizualizări: 8

Tehnologia evoluează pe zi ce trece, iar pentru noi, este din ce în ce mai clar faptul că va veni o vreme în care meseriile pe care le știam atât de bine, vor dispărea.

Această schimbare nu trebuie să ne sperie, din contră, să îndemne spre progres.

Conform unui studiu realizat de către Dell, „85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate” și „peste 10% dintre locurile de muncă actuale vor fi automatizate în următorul deceniu” în timp ce McKinley plusează afirmând că „până în 2030, 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desființate din cauza automatizării”.
Colegul nostru, Marian Pandilică, Senior Trainer la Bittnet Training specializat pe tehnologiile cloud AWS și Microsoft ne împărtășește câteva din concluziie pe care acesta le-a tras cu privire la viitorul profesiilor actuale.

„Toate domeniile tehnologice, industria, agricultura, industria de apărare ba chiar și domeniile bazate puternic pe prezența umană ca avocatura, relațiile cu publicul, sănătatea și educația beneficiază constant de noi tehnologii menite să înlocuiască activitățile repetitive, de rutină, cu sisteme automatizate ce beneficiază de inteligență artificială. Chelnerii, casierii, polițiștii și operatorii de call center din viitor vor fi printre primii înlocuiți de procese robotice automatizate și chiar de roboți umanoizi din ce în ce mai apropiați.”

Printre schimbările pe care le vedem zi de zi se numără și cele generate de Inteligența Artificială (AI). Aceasta este din ce în ce mai prezentă în activitățile și în rutina noastră. În prezent există mâncare inteligentă, băuturi digitale, ambalaje inteligente și multe altele. În viitorul apropiat, orașele și casele vor fi smart, cu obiecte și aplicații ce au inteligență artificială (AI) încorporată.
Realitatea Virtuală (VR) va deveni în următorii ani îndeajuns de performantă din punct de vedere vizual și tactil încât sistemele create vor aduce în spațiul digital milioane de oameni.

Chiar și Internetul este în continuă schimbare, obiectele și persoanele de pe glob tind să fie tot mai internconectate, iar Internet of Things (IoT) va schimba viața de zi cu zi a omenirii. Vom asista la o schimbare majoră în momentul în care echipamentele casnice vor prelua în totalitate sarcini care altădată erau în mâinile oamenilor.

Vom observa o schimbare majoră în structura joburilor, iar sistemele robotice de automatizare vor prealua sarcinile de rutină. Muncitorii vor fi nevoiți să se recalifice pentru a se reintegra în câmpul muncii, iar în această situație, un rol esențial o au centrele de training și angajatorii care vor trebui să se alinieze la cerințele pieței atât pentru noii angajați (unii dintre ei recalificați), cât și pentru angajații cu vechime.

Chiar dacă tehnologia evoluează, componenta umană este esențială când vine vorba de creativitate. Cu toate că mașinăriile vin cu un plus când vine vorba despre ajutorul oferit omenirii, acestea nu pot înlocui creativitatea umană și nici nu o pot reproduce (cel puțin pentru moment).

„Nu vor dispărea locurile de muncă creative, adică cele în care omul va putea face ceea ce nu poate realiza o mașină, cele în care angajații adaugă plus valoare domeniului în care profesează. Locurile de muncă conform studiului vor fi ușor de găsit pentru cei ce au cunoștințe și deprinderi complexe, nemaifiind suficientă o singură specializare profesională ci pregătirea multidisciplinară.

Cuvintele cheie din CV-ul angajatului de mâine vor fi creativitatea, adaptabilitate, interdisciplinaritatea, empatia, comunicarea, capacitatea de a sintetiza informație și de a o transmite altor oameni, viziunea și dorința de a experimenta. În viitor trebuie să muncim inteligent nu mult.”

Este foarte important să ne adaptăm tuturor acestor schimbări, să fim conștienți de faptul că educația este parte esențială în drumul omenirii spre progres și nu în ultimul rând să fim deschiși la nou și la ceea ce ne oferă tehnologia.

Articolul complet scris de colegul nostru, Marian Pandilică, Senior Trainer la Bittnet Training, poate fi citit pe Today Software Magazine.

New call-to-action