Cu toții am auzit în ultima perioadă și nu numai despre DevOps, însă ce înseamnă de fapt?
DevOps este urmașul dezvoltării software Agile – născut din nevoia de a ține pasul cu viteza crescută a software-ului Agile și a metodelor agile de transfer. Toate aceste progrese din ultimul deceniu au dus la nevoia unei abordări mai holistice a ciclului de viață al software-ului de livrare end-to-end.
Putem numi DevOps ca fiind o mentalitate IT care încurajează comunicarea, colaborarea, integrarea și automatizarea între dezvoltări de software și operațiunile IT pentru a îmbunătăți viteza și calitatea livrării.
Echipele DevOps se concentrează pe standardizarea mediilor de dezvoltare și automatizarea proceselor de livrare pentru a îmbunătăți predictibilitatea, eficiența, securitatea și întreținerea livrării. Idealurile DevOps oferă developerilor un control mai mare asupra mediului de producție și o mai bună înțelegere a infrastructurii de producție. DevOps încurajează echipele cu abilitate de a construi, valida, livra și susține propriile aplicații. Cu DevOps, nimic nu este „aruncat peste zid”.
Cum a luat viața DevOps? Patrick Debois, pasionat de IT a început să lucreze în anul 2007 în testare, iar proiectul la care acesta lucra i-a adus multe frustrari privind partea de dezvoltare. În timpul acestui proiect, el și-a dat seama că frustrările trăite în proiecte precum acesta apar din cauza trecerii constante “înainte și înapoi” între partea de dezvoltare a problemei și silozul operațiunilor. El a recunoscut că a irosit mult timp și efort navigând proiectul între aceste două lumi, însă diviziunea dintre ele părea prea largă ca să se pună în practică.
În anul 2009, acesta a ținut prima conferință numită DevOpsDays, urmând ca ulterior aceasta să fie atât de populară încât a fost preluată și de alte tări.
DevOps reprezintă de fapt contopirea între rolul unui Developer și Operations. Inițiativele DevOps pot duce la schimbări culturale în companii, schimbând complet modul în care oamenii de operations, developerii și testerii colaborează în timpul proceselor de dezvoltare și livrare. Structurarea acestor grupuri de lucru într-un mod coerent poate fi o provocare critică în adoparea DevOps în cadrul întreprinderii.
Mai multe informații despre ce reprezintă DevOps afli urmărind video-ul de mai jos:
Ce este DevOps Artisan?
În era digitală actuală, agilitatea și eficiența sunt esențiale pentru organizațiile IT. Cursurile DevOps sunt cheia către aceste obiective, oferind nu doar instruire, ci și o nouă paradigmă în dezvoltarea software-ului.
DevOps combină dezvoltarea software (Dev) cu operațiunile IT (Ops), având ca scop scurtarea timpului de dezvoltare și livrarea continuă de produse și servicii de calitate. DevOps Artisan, marca Bittnet Training, susține dezvoltarea profesională în acest domeniu, oferind peste 60 de cursuri DevOps, inclusiv Kubernetes, Docker, CHEF, Puppet, și Ansible, precum și examene de certificare.
Trainingul practic DevOps îți transformă modul de lucru, te învață să implementezi infrastructuri scalabile și să automatizezi procesele, optimizând livrarea software-ului. Certificările DevOps recunoscute la nivel mondial atestă competențele și deschid uși spre oportunități profesionale. Înrolându-te într-un curs DevOps, te angajezi în propria creștere profesională și contribui la evoluția industriei IT. DevOps Artisan te invită să începi călătoria către o carieră de succes într-un domeniu dinamic și inovator.