Cloud Computing: cum asiguri protecția datelor companiei

Cloud Computing: cum asiguri protecția datelor companiei

Vizualizări: 47

Cloud Computing este o soluție flexibilă, rentabilă și extrem de utilă pentru companii și persoane fizice deopotrivă. Așa cum probabil știi deja, prin intermediul platformelor Cloud se pot închiria componente IT, în loc de a le achiziționa și a investi sume mari în baze de date, software sau hardware. Cloud-ul oferă spațiu de stocare, soluții de prelucrare a datelor, precum și opțiuni de rulare a programelor. De aceea, tot mai multe companii lucrează cu astfel de platforme, ce le asigură flexibilitate și viteză, le permit să inoveze și să susțină soluții IT, fără a-și face griji pentru costurile de implementare și mentenanță.

Păstrarea datelor companiei prin intermediul unui serviciu de găzduire cloud cu o bună reputație, cum ar fi Amazon Web Services sau Microsoft Azure, oferă un nivel de securitate extrem de înalt. De cele mai multe ori, cloud-ul oferă mai multă siguranță decât sistemele de securitate ale propriei companii. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea organizațiilor nu dispun de suficiente resurse financiare sau de suficient personal pentru a oferi aceleași beneficii de securitate ca furnizorii mari de servicii cloud.

De ce este Cloud-ul un spațiu sigur pentru datele companiei

Așa cum spuneam, soluțiile cloud reprezintă medii sigure, în special dacă alegi un furnizor de încredere. Chiar dacă te gândești cu scepticism la soluția migrării, este bine să analizezi avantajele de securitate oferite de cloud. În definitiv, faptul că datele sunt salvate pe propriile servere nu îți garantează mai multă protecție. Analogia este similară cu cea a păstrării unei sume importante de bani: crezi că a ține suma în propria locuință este o variantă mai sigură decât a o păstra la o bancă de încredere?

Iată principalele motive pentru care cloud-ul este o soluție care îți oferă protecție ridicată:

1. Managementul securității la un nivel înalt

Furnizorii de servicii cloud au dezvoltat sisteme superioare de autentificare și control al accesului, pentru a se asigura că hackerii nu au acces facil la datele de pe platforme.

2. Gestionarea de către experți în securitate

Pe lângă sistemele bine securizate, furnizorii angajează specialiști IT cu o foarte bună pregătire, care știu cum să protejeze în mod optim datele și cum să gestioneze amenințările și eventualele atacuri.

3. Criptarea datelor

Criptarea în cadrul sistemelor de siguranță oferite pe cloud a redus substanțial breșele de securitate. Abordarea este una pe mai multe niveluri, iar companiile pot alege ce utilizatori au acces la datele din cloud.

4. Gestionarea vulnerabilităților

Providerii cloud sunt vigilenți în ceea ce privește detectarea vulnerabilităților, folosind o combinație de instrumente special concepute,teste de penetrare automate și manuale, revizuiri de securitate software și audituri externe. Au echipe de hackeri etici, care încearcă să pătrundă în sistemele lor, astfel încât să poată găsi și remedia vulnerabilități înainte ca atacatorii să o facă.

Cum realizezi migrarea datelor în siguranță

Indiferent că ai realizat deja migrarea către cloud sau urmează să o faci, iată care sunt pașii ce ar trebui urmați pentru a evalua securitatea oferită de provider și a migra datele în siguranță:

1. Identifică datele pe care le vei migra în cloud

Acest pas te ajută să vezi ce date pot deveni vulnerabile. Poate să fie vorba, de exemplu, despre informații ale angajaților, ale clienților, e-mailuri interne sau coduri folosite în sistemele companiei.

2. Realizează o evaluare a riscurilor  

Odată ce ai identificat datele care urmează să fie migrate în cloud, trebuie să efectuezi o evaluare aprofundată a riscurilor. Acest lucru ajută la identificarea diferitelor riscuri de securitate care ar putea afecta informațiile și sistemele interne. Evaluarea ar trebui să includă riscurile de securitate asociate cu datele care nu mai sunt sub controlul direct al companiei. Cu alte cuvinte, ar trebui să ia în considerare datele stocate și procesate de furnizorul de servicii cloud. Analiza ar trebui să țină cont de diferitele riscuri unice pentru cloud, cum ar fi amenințările ce pot veni din partea altor organizații cu care furnizorii de servicii cloud pot colabora pentru a-și furniza serviciile, cum ar fi personalul de asistență hardware, helpdeskul sau dezvoltatorii de software.

3. Apelează la un test de penetrare și protecție cibernetică

O modalitate tradițională de a evalua securitatea aplicațiilor on-premise constă în efectuarea unui test de penetrare. Acesta constă în rularea unei serii de teste de securitate, ce imită modul în care un atacator ar pătrunde în sistemele respective. Rezultatele acestor teste pot identifica punctele slabe, astfel încât să le poți rezolva. Când migrezi în cloud, este posibil să nu mai ai capacitatea de a rula propriul test de penetrare. O soluție ar fi să te coordonezi cu furnizorul de servicii cloud, pentru a găsi o dată și o oră fezabile pentru teste. Dacă acest lucru nu este posibil, poți discuta cu providerul cloud pentru a utiliza o companie independentă, specializată în teste de penetrare. Din motive evidente de securitate, este posibil ca furnizorul de servicii cloud să nu ofere un raport detaliat al rezultatelor. Cu toate acestea, poate oferi o prezentare generală care evidențiază principalele concluzii.

4. Efectuează o evaluare de securitate 

Poți lua în considerare efectuarea unei evaluări de securitate a controalelor tehnice utilizate de furnizorul de servicii cloud. Această evaluare a securității poate fi efectuată de profesioniști în securitate cibernetică. Astfel te poți asigura că serviciul pe care îl va utiliza compania ta a fost configurat și adaptat pentru a se potrivi propriilor nevoi de securitate și conformitate.

5. Verifică dacă se respectă conformitatea 

Multe companii sunt obligate prin legi, reglementări sau contracte cu clienții să se asigure că datele pe care le gestionează în numele clienților sunt stocate și gestionate în anumite condiții. În funcție de industria în care operează compania ta, trebuie să te asiguri că furnizorul de servicii cloud respectă legile și reglementările aplicabile. Deși poți externaliza aplicațiile și informațiile către un furnizor de servicii cloud, nu vei putea externaliza și responsabilitatea pentru acestea.

Odată ce alegi furnizorul potrivit, poți realiza migrarea fără griji. Este important totuși ca echipa ta IT să monitorizeze în continuare posibilele amenințări, chiar și după ce se realizează trecerea în cloud. Chiar și în cazul celui mai sigur cloud, migrarea trebuie făcută respectând o procedură bine stabilită, sub supervizarea unei persoane bine pregătite. Familiarizează-ți echipa cu serviciile cloud cu ajutorul cursurilor de cloud computing pe care Bittnet ți le pune la dispoziție.