Certificarea ISTQB® și beneficiile acesteia

International Software Testing Qualifications Board (ISTQB®) a fost fondată în noiembrie 2002 și este o asociație non-profit din Belgia. La origini, ISTQB®  este o organizație bazată pe activitatea voluntară a sute de experți internționali în testare. ISTQB®  a definit schema „ISTQB ® Certified Tester” care a devenit rapid lider mondial în certificarea competențelor în testarea software.

Ce este testarea software?

Testarea Software este definită ca o activitate pentru a verifica dacă rezultatele reale se potrivesc cu rezultatele scontate și pentru a se asigura că sistemul software nu este defect.
Aceasta ajută, de asemenea, la identificarea erorilor sau a cerințelor lipsă din cele necesare. În termeni mai simpli, Testarea Software înseamnă verificarea aplicației sub test.

În prezent există două nivele dedicate certificărilor ISTQB®: Foundation și Advanced. Nivelul Advanced se împarte în două examene, Advanced Test Analyst & Test Manager și Advanced Technical Test Analyst.

Prețurile pentru examenele de certificare ISTQB®

Conform Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii din România (ANIS) prețurile pentru examenele de certificare sunt următoarele.

(sursa ANIS)

Cum te poți pregăti pentru certificarea ISTQB®?

Pentru a putea obține una dintre certificările ISTQB®, în funcție de nivelul dorit, este necesară parcurgerea cursurilor ISTQB® Foundation, ISTQB® Advanced Level sau Advanced Level Technical Test Analyst.

Cursul ISTQB® Foundation are o durată de 3 zile, Advanced Test Analyst & Test Manager durează 4 zile, 2 zile pentru fiecare modul, iar cursul Technical Test Analyst are o durată de 3 zile.

După finalizarea cursului ales, este necesară programarea la examen.

Examenul pentru nivelul Foundation are o durată de 60 de minute, la care se adaugă 25% din timp, suplimentar, pentru vorbitorii care nu sunt nativi de limba engleză.
Pentru examenul de nivel Advanced sunt alocate 3 ore și 45 de minute. Durata standard a examenului este de 3 ore, la care se adaugă suplimentar 25% din timp, pentru vorbitorii ne-nativi de limba engleză. Trebuie menționat faptul că pentru a putea obține certificarea de nivel Advanced, este necesar ca în prealabil, cursantul să fi obținut certificarea pentru nivelul Foundation.

sursa ANIS.ro

Fluxurile Core, Agile și Specialist

Fluxurile ISTQB® se concentrează pe:

Core – aceste module corespund certificărilor ISTQB®  „istorice” și astfel:

  • Acoperă subiectul de testare software într-un mod larg.
  • Sunt valabile pentru orice tehnologie / metodologie / domeniu de aplicație.
  • Permit o înțelegere comună.

 

Agile – aceste modul abordează practicile de testare specifice pentru SDLC Agile

ISTQB® recunoaște importanța practicilor Agile care au devenit un standard în multe contexte; ținând cont și de succesul remarcabil al modulului de certificare Agile Tester Foundation, ISTQB® a decis să adauge un flux separat ad-hoc, pentru care au fost planificate investiții semnificative pentru a completa modulul existent cu noi module Advanced, ambele acoperind specificul organizatoric și tehnic al testării în contexte agile.

Specialist – aceste module sunt noi în portofoliul de produse ISTQB® și abordează subiecte specifice într-un mod vertical, ceea ce înseamnă că:

  • Sunt construite folosind o abordare drill down / deep-dive
  • Ele pot aborda caracteristici specifice de calitate (de exemplu: Utilitate; Securitate; Performanță etc.)
  • Ele pot aborda tehnologii care implică abordări specifice de testare (de exemplu: testare pe model; testare mobilă etc.)
  • Ele pot fi, de asemenea, legate de activități specifice de testare (de exemplu: automatizarea testelor; gestionarea metricelor de testare etc.) și nu numai.

 

În orice flux, pot exista module care se bazează foarte mult pe conținutul Core Foundation.

Care sunt avantajele certifiării ISTQB®?

Există mai multe perspective la care ne putem raporta când vine vorba de avantajele obținerii certificării ISTQB®, dar ne vom raporta doar la cea care îi vizează pe profesioniștii din IT:

  • Susținerea întregului traseu al carierei, de la nivelul Foundation până la Expert.
  • Recunoașterea internațională a competențelor și abilităților dobândite.
  • Autorizat să folosească sigla ”Tester certificat” (specificând nivelul de certificare).

Toate cursurile ISTQB® livrate de instructori acreditați și certificați le puteți găsi aici.

Pentru alte detalii ne poți contacta pe askformore@bittnet.ro.

New call-to-action