Cele mai căutate și bine plătite certificări în industria IT în 2024

Conform studiilor făcute în ultimii 10 ani de cunoscuta companie Global Knowledge, industria trainingului și certificărilor dedicate specialiștilor IT este într-o dinamică continuă, topurile publicate an de an arătând creșterea importanței tehnologiilor cloud computing și poziționarea certificărilor asociate.

Chiar dacă studiul făcut este o analiză a pieței din Statele Unite, bazându-se pe răspunsurile sondajului de la Global Knowledge 2024 IT Skills and Salary Survey ce urmează a fi lansat in perioada următoare, se observă creșterea cifrei de afaceri și poziționarea în top 15 a nu mai puțin de 5 certificări cloud computing alături de cunoscutele specializări PMP, Information systems security, ITIL®, CISCO sau Citrix. Topul actual preluat de pe site-ul oficial Global Knowledge arată astfel:

Fiind cea mai populară certificare a anului 2019, AWS Certified Solutions Architect își păstrează prima poziție, urmată la mică distanță de certificarea similară Microsoft Azure Administrator Associate. Formatul și tipurile certificărilor AWS păstrează forma lansată în urmă cu mai bine de 10 ani și cerințele pentru a trece la nivelele de certificare superioare sunt de a profesa cel puțin un an pe nivelul anterior.

Examenul AWS Solution Architect Associate este ideal pentru persoanele care proiectează infrastructuri cloud și arhitecturi de referință sau implementează sisteme și aplicații. Soluțiile și arhitecții de întreprindere, inginerii de sisteme și dezvoltatorii sunt candidați principali. Pentru a obține nivelul următor AWS Architecting Professional este necesară o experiență practică cu tehnologiile AWS de minim un an și un examen suplimentar. Harta completă a certificărilor AWS o puteți consulta aici.

Un aspect important este dat de faptul că, certificările Microsoft oferă în acest moment o granularitate mult mai mare datorită trecerii către Role Based Certification și acoperă într-un mod mult mai eficient principalele aptitudini necesare specialiștilor tehnologiilor cloud computing, fiind disponibile peste 30 de certificări dedicate atât platformei Microsoft Azure cât și Microsoft 365 grupate pe trei nivele de complexitate Fundamentals, Associate si Expert, între care amintim:

  • Nivelul Fundamentals: Azure Fundamentals, Azure AI Fundamentals, Azure Data Fundamentals si Microsoft 365 Fundamentals
  • Nivelul Associate: Azure Administrator, Azure Developer, Azure Security Engineer, Azure Database Administrator, Azure Data Scientist, Azure Data Engineer. Azure AI Engineer pentru Azure respectiv Microsoft 365 Modern Desktop Administrator, Teamwork Administrator, Messaging Administrator, Developer, Teams, Security Administrator Associate
  • Nivelul Expert: Azure DevOps, Azure Solution Architect si Microsoft 365 Enterprise Administrator

O descriere completă a fiecărei certificări puteți consulta acest document.

Pentru o imagine completă a structurii cursurilor și certificărilor dedicate rolului de arhitect de soluții cloud Microsoft Azure, vă invităm să studiați structura cursurilor oficiale Microsoft pe portalul oficial Microsoft Training and Certification și pe site-ul Bittnet Training. Vă așteptăm alături de Bittnet Training pentru a parcurge împreună această călătorie extraordinară către atingerea obiectivelor dvs. de a deveni Solution Architect Azure în noul format 2020!

Marian Pandilică

Customer learning Architect Bittnet Training

Microsoft Senior Trainer 2001-2021, Authorized Instructor Amazon

Cloud Solution Architect Azure, M365, AWS

Microsoft Learning Consultant 2010-2020

New call-to-action