Ce este DevOps și cum funcționează?

Vizualizări: 10
Ce este DevOps?

În industria IT, DevOps a devenit un termen foarte popular, însă câți știu ce înseamnă acesta cu adevărat? DevOps este un fenomen care a luat amploare în mediul IT și credem că este viitorul în ceea ce privește structurarea modalității de a organiza activitățile la locul de muncă.

Este o combinație de filozofii, practici și instrumente culturale care contribuie la creșterea productivității unei firme de a livra aplicații și servicii de viteză mare.

(sursa aws.amazon.com)

Cum funcționează DevOps

În cazul modelului DevOps, departamentele de dezvoltare și operațiuni vor fi contopite într-o singură echipă. Dacă până acum inginerii ce realizau aplicația se ocupau doar de acest aspect, în cazul metodologiei DevOps, aceștia vor dezvolta o serie de abilități și își vor mări aria de expertiză.

Există cazuri în care echipele de securitate și QA pot fi, de asemenea, integrate cu departamentele de dezvoltare și operațiuni. Atunci când securitatea este nucleul activității unei echipe DevOps, vorbim uneori despre DevSecOps.

În cadrul acestor echipe, procesele manuale și lente au fost înlocuite cu cele automatizate, utilizând tehnologia și intrumente care să le ajute să ruleze și să creeze aplicații rapid într-un mod sigur.
Cu ajutorul acestor instrumente inginerii își simplifică activitățile și devin autonomi. Un exemplu concret în acest sens este furnizarea sau implementarea infrastructurii. În mod normal, această acțiune ar necesita ajutorul altor echipe, însă în cazul modelului DevOps, acest lucru nu mai este valabil.

Avantajele DevOps

1. Rapiditate

Timpii de realizare a unei activități sunt micșorați considerabil, iar angajații își îmbunătățesc capacitatea de a se adapta pe piață și de a fi mai eficienți.

2. Livrare rapidă

Ritmul crescut și frecvența pentru a inova și optimiza rapid produsele ajută la satisfacerea nevoilor clienților oferind avantaj competitiv. Integrarea și livrarea continuă sunt practici care ajută la automatizarea procesului.

3. Încredere
4. Scalabilitate
5. Colaborare îmbunătățită
6. Securitate

De ce este important modelul DevOps

Zilnic suntem martorii progresului tehnologic, iar software-ul și internetul au tranformat iremediabil sectoarele de afaceri, de la comerț la servicii bancare. Software-ul este o componentă esențială în desfășurarea activității întreprinderilor. Acesta poate fi folosit pentru a crește eficiența operațională, transformând fiecare element al lanțului valoric, precum logistica, comunicațiile și sectorul operațional.

Descoperă tot portofoliul de cursuri DevOps.

New call-to-action