Ce este conștiința de sine și de ce este importantă pentru un leader în IT

Ce este conștiința de sine și de ce este importantă pentru un leader în IT

Vizualizări: 149
Dacă vrei să fii mai fericit, să ai mai multă influență, să iei decizii mai bune și să fii un lider mai eficient, conștiința de sine este un skill necesar. Este probabil cea mai importantă abilitate pentru un lider. Este ceea ce te va menține pe drumul cel bun pentru a fi cea mai bună versiune a ta și, implicit, a deveni un lider mai bun.

Ce este conștiința de sine?

Conștiința de sine presupune conștientizarea diferitelor aspecte ale sinelui, inclusiv trăsături, comportamente și sentimente. În esență, este o stare psihologică în care propria persoană devine centrul atenției.

Conștiința de sine este una dintre primele componente ale conceptului de sine care apare. Este abilitatea de a te concentra asupra ta și asupra modului în care acțiunile, gândurile sau emoțiile tale se aliniază sau nu cu standardele pe care tu le-ai setat.

Pur și simplu, cei care au această abilitate își pot interpreta acțiunile, sentimentele și gândurile în mod obiectiv. Este un skill rar și greu de dezvoltat pe cont propriu, deoarece mulți dintre noi intră într-un joc de interpretare a acțiunilor noastre bazate pe emoții.

De ce este importantă conștiința de sine?

Dezvoltarea conștiinței de sine este importantă deoarece le permite liderilor să se autoevalueze și să își schimbe „direcția” sau comportamentul atunci când este necesar. Chiar dacă mulți cred că stăpânesc, această abilitate, în realitate, doar aproximativ 10-15% dintre oameni fac acest lucru.

Atunci când privim introspectiv, ne putem clarifica valorile, gândurile, sentimentele, comportamentele, punctele forte și punctele slabe. Suntem capabili să recunoaștem efectul pe care îl avem asupra celorlalți. Potrivit studiilor, persoanele cu conștiință de sine sunt mai fericite și au relații mai bune. De asemenea, ei experimentează un sentiment de control personal și social, precum și o satisfacție mai mare la locul de muncă.

Atunci când privim în exterior, înțelegem cum ne privesc oamenii. Oamenii care sunt conștienți de modul în care îi văd oamenii sunt mai predispuși să fie empatici cu persoanele cu perspective diferite. Liderii a căror percepție de sine se potrivește cu percepția celorlalți sunt mai predispuși să îi împuternicească, să îi includă și să îi recunoască pe ceilalți.

Beneficiile conștiinței de sine

  • Ne dă puterea de a influența rezultatele;
  • Ne ajută să luăm decizii mai bune;
  • Ne dă mai multă încredere în noi înșine;
  • Ne permite să înțelegem lucrurile din mai multe perspective;
  • Ne eliberează de presupunerile și prejudecățile noastre;
  • Ne ajută să construim relații mai bune;
  • Ne oferă o capacitate mai mare de a ne controla emoțiile;
  • Reduce stresul;
  • Ne face mai fericiți.

Cum să dobândești conștiința de sine

Vizualizează cea mai bună versiune a ta

Totul pleacă de la un gând. Gândește-te cum vrei să fii peste câteva luni sau câțiva ani și comportă-te ca acea persoană. Expresia „fake it till you make it” are adesea o aură materială asociată, dar poate fi un vector important dacă te gândești la progres. Dacă te vei strădui să te comporți ca persoana în care vrei să te transformi, în cele din urmă vei lua aceleași decizii fără să te mai gândești la ele.

Analizează ce se întâmplă în jurul tău

Majoritatea animalelor sălbatice iau anumite decizii din impulsuri. Aceste impulsuri s-au dezvoltat de-a lungul timpului și au dus la mecanisme de autoapărare. De multe ori, este valabil și la oameni. De exemplu, când cineva îți critică ideea, simți instant că acea persoană te atacă, iar mintea umană intră într-o stare defensivă. Analizează aceste scenarii și controlează-ți impulsurile de genul cu argumente logice.

Cere părerea altor oameni

O altă modalitate bună de a te analiza este de a cere părerea unor oameni apropiați, cum ar fi prieteni, sau familiei. Dacă ești specific, vei primi un răspuns cât mai concret. Întreabă-i cum ar vrea să te vadă comportându-te în anumite situații și cum te văd în general.

Ține un jurnal

Dacă scrii zi de zi la un jurnal cu tot ce ai făcut în ziua respectivă, poți  fi atent la ceea ce se întâmplă în viața ta. De asemenea, te va ajuta să recunoști tiparele sau asemănările dintre mai multe zile. Astfel, poți vedea unde ai greșit și te vei gândi de două ori înainte să iei o decizie asemănătoare.

Pune întrebările potrivite

Instinctul nostru este de a întreba „de ce?”. Întrebări de genul „de ce s-a întâmplat asta?”, „de ce nu pot să fac asta”, etc. Prin aceste întrebări, subconștientul nostru se duce spre gânduri negative și neputință. În schimb, ne-am putea întreba „ce?”. Întrebările de tipul „ce pot să fac mai bine?”, „ce s-a întâmplat azi?” ș.a. îți pot aduce câteva beneficii în modul de gândire. Totul pleacă de la acest lucru. Nu este o coincidență faptul că oamenii bogați susțin că în loc să te gândești „nu îmi permit acest lucru”, se gândesc „cum fac să îmi permit acest lucru?”. Prin această întrebare, mintea noastră începe să caute răspunsuri, în loc să treacă într-o stare de negare și neputință.

Dacă încă te întrebi „la ce îmi folosește conștiința de sine?”, răspunsul este foarte simplu – pentru a deveni cea mai bună versiune a ta. În cele din urmă, acesta ar trebui să fie obiectivul fiecărui om care vrea să se autodepășească. Conștiința de sine te ajută să devii omul și liderul de care ceilalți au nevoie și este indispensabil.

Știm cât de greu îți este să formezi sau să găsești un lider pentru echipa voastră tehnică. Știm că oamenii tehnici nu agreează orice training. De unde știm? Pentru că rulăm programe de învățare pentru echipe de peste 20 ani. Deși mulți dintre colegii tăi sunt entuziasmați de ideea de a fi promovați, în foarte scurt timp ajung să se confrunte cu provocări legate de managementul echipei, cum ar fi comunicarea, motivarea și dezvoltarea echipei, luarea deciziilor și delegarea.

Programul nostru Leadership MBA este conceput pentru a oferi liderilor echipei tale cunoștințele, instrumentele și abilitățile imediat aplicabile de care au nevoie în noul rol. Bazându-se pe studiile Learner Persona cu privire la particularitățile și preferințele de învățate ale Team Leader-ilor din tech, programul oferă o călătorie de învățare experiențială pe durata a 3-4 luni în funcție de dinamica optimă pentru organizație și participanți. Aceasta începe de la conștientizarea de sine și înțelegerea rolului de lider al echipei, apoi continuă cu motivarea și comunicarea în echipă și în cele din urmă abordează performanța echipei.