Beneficiile învățării continue pentru echipe și organizații

„Investiția în educație este cea mai profitabilă dobândă. ”(Benjamin Franklin) Adevărat, nu? Potrivit Asociației pentru Dezvoltarea Talentelor din SUA(ATD), companiile care oferă programe cuprinzătoare de formare și dezvoltare au un venit pe angajat cu 218% mai mare decât companiile care nu o fac. Mai mult, aceste organizații se bucură, de asemenea, de o marjă de profit cu 24% mai mare decât cele care cheltuiesc mai puțin pentru dezvoltarea profesională a angajaților.

Iată care sunt principalele beneficii pe care le oferă participarea la cursuri unei echipe și organizației în sine:

1. Îmbunătățește nivelul productivității

Crearea unei culturi de învățare în cadrul organizației reprezintă un mod eficient de a îmbunătăți performanța și inovația. Dezvoltarea este unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le poate face o companie pentru a crește productivitatea angajaților. De exemplu, într-un studiu realizat de Centrul Național pentru Calitatea Educației Forței de Muncă din SUA, creșterea nivelului de educație a forței de muncă a fost mult mai eficientă în creșterea productivității decât creșterea valorii echipamentelor (o creștere cu 10% a ambelor a produs o creșterea productivității de 8,6% pentru educație față de o creștere de doar 3,4% pentru echipamentele modernizate).

Din păcate, acest lucru nu se întâmplă în toate companiile, iar angajații sunt primii care simt efectul lipsei de investiții în dezvoltarea lor. Un proiect de cercetare pe termen lung comandat de Universitatea Middlesex pentru învățare bazată pe muncă a constatat că dintr-un eșantion de 4.300 de lucrători, 74% au simțit că nu își ating întregul potențial la locul de muncă din cauza lipsei de oportunități de dezvoltare.

Aceeași cercetare efectuată de Institutul pentru Învățare Bazată pe Muncă de la Middlesex University a arătat că 56% dintre managerii de resurse umane au considerat că formarea și dezvoltarea sunt un factor esențial pentru afaceri.

Toate aceste informații puse în contextul domeniului IT în care ritmul cu care apar noi tehnologii este extrem de dinamic arată nevoia acută că firmele trebuie să investească în programe de training bine structurare care să îi ajute pe membrii echipei să fie la zi cu noutățile oferite de către vendori, dar și să obțină certificările necesare chiar și pentru a reuși să obțină proiecte de la clienți noi.

2. Crește gradul de implicare a angajaților

Potrivit unui raport Gallup, 85% dintre angajați nu sunt implicați la locul de muncă. Un procent foarte mare, pe care organizațiile nu și-l permit, cu atât mai mult când discutăm de cele cu profil IT pentru care atragerea de noi candidați este una dintre marile provocări. Așa că, pentru acest tip de companii și nu numai, dezvoltarea și investirea în actuala echipă ar trebui să fie o prioritate. Cu atât mai mult cu cât este știut deja faptul că un angajat fericit, implicat, este mai productiv.

Iată care sunt doar câteva dintre avantajele dezvoltării continue pentru fiecare angajat:

  • Performanță îmbunătățită – dezvoltarea de noi abilități și cunoștințe poate crește performanța personală sau competența în muncă
  • Dezvoltarea carierei – cursurile pot ajuta la atingerea obiectivelor celor care urmăresc să fie promovați la locul de muncă
  • Licențe sau certificări – un plus atât pentru salariați, cât și pentru companie care poate atrage mai mulți clienți

3. Are impact pozitiv asupra retenției angajaților

Unul dintre marile avantaje ale învățării continue pentru organizații este că investiția în dezvoltarea profesională a angajaților este mai puțin costisitoare decât recrutarea și recalificarea noilor angajați. Aici intervine nevoia de creștere a ratei de retenție a angajaților. Conform unei analize realizate de Lorman.com, ratele de retenție cresc cu 30-50% pentru companiile cu culturi puternice de învățare.

Aceeași cercetare arată faptul că organizațiile cu procese slabe de integrare au de două ori mai multe șanse să experimenteze schimbarea angajaților, dar și că 70% dintre salariați ar fi deschiși să-și părăsească locul de muncă actual pentru a lucra pentru o organizație cunoscută pentru că investește în dezvoltarea angajaților. Iar unii chiar au făcut-o: 34% dintre angajații care și-au părăsit locul de muncă anterior au fost motivați să facă acest lucru de mai multe oportunități de dezvoltare a carierei.

Pentru a nu fi nevoit să fii în situația de a recruta masiv pe o piață a forței de muncă unde deja deficitul de specialiști IT este acut, oferă membrilor echipei tale acces la oportunități de dezvoltare profesională, fie că este vorba de a urma anumite cursuri sau chiar de a obține certificări. Odată cu ei se dezvoltă și organizația!

New call-to-action