Vizualizări: 52
Inovațiile care apar zi de zi în industria software sunt cele mai bune exemple de evoluție tehnologică. Fiecare instrument nou și fiecare abordare nouă a acestora aduc industria IT cu un pas mai aproape de perspective de viitor, precum automatizarea proceselor.
În imaginea de ansamblu a acestui viitor, DevOps are o importanță aparte. Pentru a rămâne mereu la curent cu noile tendințe și pentru a menține standardele într-o piață atât de competitivă, e important ca fiecare companie care lucrează cu procese DevOps să ia în calcul principalele tendințe DevOps.
5 trenduri cu impact în viitorul DevOps
O cercetare a Global Market Insights arată câteva cifre promițătoare pentru viitorul acestei industrii. Dimensiunea pieței DevOps a depășit 64 miliarde de dolari în 2019, iar în perioada 2020 – 2026 este de așteptat să înregistreze o creștere de 20% CAGR.
Pe măsură ce lucrurile evoluează, rolul DevOps este unul critic, transformându-se odată cu fuzionarea AI și Machine Learning. Iată și principalele trenduri care vor produce un impact pozitiv în viitorul apropiat pentru DevOps.
Arhitectura Microserviciilor
Arhitectura de microservicii presupune segmentarea aplicațiilor în servicii independente, flexibile și scalabile. În cele mai multe cazuri o astfel de abordare poate aduce beneficii enorme companiilor în ceea ce privește eficientizarea operațiunilor.
Arhitectura de microservicii va impacta astfel DevOps, ambele promovând ideea de agilitate și modularitate, care poate oferi în cadrul companiilor cicluri mai flexibile, ușor personalizabile și scalabile.
Exemplu:
Să ne imaginăm că avem de construit o aplicație de comerț electronic care preia comenzi de la clienți, verifică inventarul și le expediază. Aplicația constă în mai multe componente, precum StoreFront, care conectează interfața cu utilizatorul, dar și serviciile BackEnd pentru verificarea disponibilității produselor, menținerea inventarului și livrarea comenzilor. Aplicația constă astfel într-un set complex de servicii.
Cum ar putea eficientiza arhitectura de microservicii un astfel de proiect?
Descompunerea acestui proiect pe baza unei arhitecturi de microservicii este o adevărată artă. Un pattern ar putea fi următorul:
- Descompunerea în funcție de capacitatea de afaceri și definirea serviciilor corespunzătoare fiecărei arii de activitate
- Descompunerea prin subdomeniu de proiectare bazat pe domeniu
- Descompunerea după acțiune sau caz de utilizare și definirea serviciilor care sunt responsabile pentru anumite acțiuni (de exemplu: un serviciu de expediere care este responsabil pentru livrarea comenzilor complete, un serviciu de logistică responsabil cu inventarierea etc.)
- Descompunerea prin resurse de definire a unui serviciu care este responsabil pentru toate operațiunile asupra entităților de un anumit tip (de exemplu: un serviciu de cont care este responsabil pentru gestionarea conturilor de utilizator)
Securitatea agilă
Un alt trend este fuziunea DevOps cu securitatea, cunoscută de multe ori sub forma DevSecOps. Această arie presupune integrarea și automatizarea proceselor care țin de securitate, încă din momentul creării arhitecturii și codării fiecărui element.
Acest lucru ar ajuta la prevenirea unor riscuri de securitate și la reducerea costurilor cu eventualele vulnerabilități. În foarte multe companii există deja implementate sisteme DevOps dedicate audierii, menținerii și restabilirii securității sistemelor informatice.
Astfel, ne putem aștepta în viitor la operații mult mai sigure și la capacități ale companiilor de a oferi servicii într-o manieră tehnologică net superioară prezentului.
AIOps și Machine Learning
Echipele DevOps care folosesc AI și procese de Machine Learning pot identifica și pot rezolva mult mai multe probleme într-un mod mult mai ușor. Aceasta este o altă tendință ce trebuie urmărită. Un studiu Gartner prezice faptul că, 40% din echipele DevOps vor spori monitorizarea aplicațiilor și a infrastructurii cu Inteligență Artificială pentru capacitățile operaționale IT.
Utilizarea Inteligenței Artificiale și a programelor Machine Learning pot eficientiza enorm munca specialiștilor în IT și pot aduce beneficii companiilor prin minimizarea riscului de erori umane în procesele operaționale. Iar faptul că la momentul actual se încearcă minimizarea interacțiunii umane în procesele de mentenanță și scalare a sistemelor de date, poate duce în viitor la NoOps – eliminarea echipelor operaționale.
Ken Corless, director la Deloitte Consulting LLP și CTO pentru practica cloud a companiei, descrie NoOps drept „apogeul DevOps”: Scopul real al DevOps a fost să creeze servicii mai rapide, mai ieftine, de mai bună calitate. Cu NoOps, în loc să aducă dezvoltatorii și operatorii împreună pentru a reduce fricțiunea, se mizează pe automatizare, astfel încât dezvoltatorii să se poată concentra și mai mult pe cod.
Arhitectura fără server
Arhitectura fără server este următorul pas logic după adoptarea cloud-ului. cest trend este unul de urmărit în viitorul apropiat deoarece se preconizează că piața arhitecturii fără server va crește de la 7.6 miliarde de dolari (în 2020) până la peste 20 de miliarde de dolari în 2025.
Există o nevoie acută de trecere de la CAPEX la OPEX prin eliminarea necesității de gestionare a serverelor, pentru a reuși reducerea costurilor cu infrastructura. În felul acesta foarte multe companii sunt interesate de aceste soluții, pentru a eficientiza costurile, pentru a crește viteza și pentru flexibilitatea pe care arhitectura fără server o oferă.
În plus, o abordare ca aceasta scutește dezvoltatorii de o serie de probleme derivate din întreținerea infrastructurii. Astfel, companiile vor ajunge în stadiul de a plăti doar pentru resursele pe care le utilizează concret, această schimbare putând fi văzută ca următoarea generație de microservicii.
Evoluția cloud-ului
În contextul pandemic, serviciile cloud au cunoscut o creștere explozivă. Companii din întreaga lume au recurs în masă la utilizarea cloud-ului, determinând o creștere a pieței. Conform unui studiu IDC, utilizarea multi-cloud-ului va fi de aproape 100% în 2022, la nivel global.
Acest lucru aduce în discuție și unele provocări, cum ar fi securitatea datelor și controlul acestora. Costurile globale ale criminalității informatice sunt în continuă creștere, iar studiile prezic o creștere de 15% pe an în următoarea perioadă, ajungând la 10.5 trilioane de dolari anual, până în 2025, potrivit Cybersecurity Ventures.
În acest context, soluțiile propuse de DevOps și fuzionarea cu AI și Machine Learning vor contribui enorm la îmbunătățirea securității serviciilor cloud.
În plus, se adaugă la toate acestea și trecerea cât mai multor companii de la SaaS la PaaS, companiile obișnuindu-se să consume servicii prin rețea, înlocuind astfel instalările on-prem
În această direcție, Bittnet vine cu o serie de cursuri noi care abordează problema funcționării cloud-ului într-un mod mai sigur. Cele 2 cursuri AWS Cloud Essentials for Business Leaders și AWS Cloud Essentials for Business Leaders – Financial Services sunt create pentru lideri fără backround tehnic și înveți lucruri esențiale, cum sunt avantajele și posibilitățile pe care cloud computing-ul le oferă din perspectivele de business și cele financiare.