Inca din 2013 cand platformele Microsoft Azure si Office 365 intrau pe linia maturizarii complete, Microsoft a oferit specialistilor IT un portofoliu consistent de certificari si cursuri associate acestor tehnologii.

Cu o valabilitate de 2 ani, certificarile de cloud erau construite pe trei nivele de complexitate: Microsoft Technology Associate (MTA), Microsoft Solution Associate (MCSA) si Microsoft Solution Expert (MCSE).

Anul trecut, in cadrul evenimentului Microsoft Ignite din septembrie, Microsoft a revenit asupra formatului initial anuntand modificari menite sa asocieze certificarile cu rolurile si taskurile administrative din cadrul companiilor unde specialistii tehnici isi desfasoara activitatea, sistemul fiind inlocuit cu unul bazat pe specializari de rol.

Conform prezentarii Microsoft, pana la aceste modificari au fost livrate peste 1.5 milioane de ore de instruire pe platformele Azure si O365, la care se adauga cele peste 8.5 miliane de ore online, 2.8 miliane de examene de certificare (o crestere cu 15% a numarului de certificari) si peste 100000 de sesiuni de prezentare a tehnologiilor cloud.

Noul format al certificarilor si cursurilor se focuseaza pe eliminarea golurilor in pregatirea specialistilor si obtinerea aptitudinilor necesare focusate pe taskurile administrative de zi cu zi din cadrul organizatiilor.

Au fost anuntate urmatoarele noi roluri pentru platforma Azure, fiind retrase certificarile anteriare:

Azure Fundamentals
Azure Administrator
Azure Security Administrator
Azure Developer
Azure Devops
Azure Solution Architect

Pentru noua familie Microsoft 365 au fost anuntate rolurile urmatoare fiind eliminate certificarea MCSA Office 365 si cursul asociat:

Modern Desktop Administrator
Security Administrator
Teamwork Administrator
Messaging Administrator
Enterprise Administrator

Cu cateva exceptii, majoritatea certificarilor necesita doua examene:

Cei care detin certificarile anterioare pot sustine examene de echivalare astfel:

Detalii privind certifcarile disponibile puteti gasi aici.

Meniu