Aspecte importante în Cloud Computing

Aspecte importante în Cloud Computing

Vizualizări: 16

Specialiștii consideră că pentru a face față provocărilor din următorii ani, cloud computingul va fi esențial ca tehnologie. Iar acest lucru se poate observa și în rândul companiilor investitoare în utilizarea acestor instrumente. În ultimii ani, companiile nu mai văd cloud-ul ca o simplă modalitate de stocare a datelor, în prezent fiind utilizate și alte servicii conexe acestei industrii.

Conform Analytics Insight, se estimează că până în 2026 serviciile Cloud vor avea o creștere de până la 16% în cifra de afaceri a companiilor. De asemenea, este de așteptat ca veniturile din această piață să crească până la 331 miliarde de dolari în 2022, conform aceleiași surse.

Având în vedere aceste date, iată ce aspecte de cloud computing vor avea cel mai mare impact anul acesta.

Hybrid Cloud Computing

Cloud-ul hibrid este o împerechere între cloud-ul public și privat, care stă pe baza unui model de stocare a datelor pe o structură mixtă, locală, cât și una externă, parte a soluțiilor globale. Acest serviciu este prezent pe piață de câțiva ani, avantajele sale fiind scoase în evidență inclusiv de giganți precum Amazon sau Microsoft.Cel mai comun exemplu de cloud hibrid este combinarea unui mediu cloud privat, cum ar fi un centru de date local al unei companii cu un mediu de calcul cloud public, cum sunt cele de la Microsoft Azure, Amazon Web Services, Google Cloud, Oracle Cloud Infrastructure etc.Iar specialiștii estimează că piața de profil va ajunge la 97,64 miliarde de dolari până în 2023, tocmai datorită flexibilității și fiabilității acestui model, care este preferat de tot mai multe companii la nivel global.

Funcția Recovery

Pentru a evita daunele provocate de atacurile cibernetice, pierderile sau blocajele informatice și pentru a minimiza impactul unor disfuncționalități în sistemele operaționale, funcția de Recovery este esențială, ceea ce face din cloud un mediu pe care te poți baza atunci când ai nevoie să-ți știi în siguranță datele. Cloud-ul, are funcții care știu să replice în totalitate toate documentele pe care alegi să le pui acolo și să le stochezi în altă parte. Și în cazul în care are loc un dezastru iminent, ca un incendiu, spre exemplu, activitatea companiei să fie reluată ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Dar să nu înțelegi greșit, asta nu înseamnă că nu trebuie să ai foarte bine pus la punct un plan de disaster & recovery.Iar asta presupune garantarea funcționalității și securității sistemelor informatice. Și aici,industria de cloud computing a creat un adevărat precedent, prin funcții precum cea de Recovery.

Proiectarea fără server

O altă tendință cu impact major în modul în care este perceput viitorul în IT este și proiectarea fără server. Această funcționalitate permite companiilor să economisească resurse importante prin reducerea efortului uriaș de gestionare a bazelor de date.Proiectarea fără server permite mai mult timp inginerilor de a se concentra pe date, atrăgând după sine o reducere semnificativă a costurilor operaționale.Arhitectura fără server este un model de proiectare software în care infrastructura este furnizată de un serviciu cloud terță, Backend as a Service (BaaS). Principalii jucători din această nișă sunt  Amazon AWS, Microsoft Azure, Google Cloud.Avantajul unei astfel de soluții este reprezentat de faptul că plata pe servicii se realizează în funcție de volumul de resurse utilizate de aplicație (sistem pay as you go), așa încât companiile plătesc doar pentru ceea ce folosesc. Acest lucru face ca proiectarea fără server să fie o soluție oportună chiar și pentru întreprinderile mici.Ideea din spatele acestui tip de serviciu serverless (așa cum este denumit) este să permită dezvoltatorilor scalarea rapidă și costuri reduse cu întreținerea. Tocmai de aceea, se preconizează că piața arhitecturii serverless va crește de la 7,6 miliarde dolari în 2020 la peste 21 miliarde de dolari până în 2025.

Platformele AI

Inteligența artificială a devenit un serviciu de bază în multe din marile companii din sectorul tehnologic. Giganți din sectorul IT caută să internalizeze la momentul actual inteligența artificială și să încorporeze în strategia lor de dezvoltare AI-ul pentru a face față volumului mare de informații și pentru a-și dezvolta în continuare business-ul.În plus, platformele de inteligență artificială oferă și posibilitatea de a realiza predicții și de a automatiza activități complexe sau de rutină, eficientizând astfel volumul de muncă al specialiștilor din companie.

Securitatea Cloud

Securitatea în cloud computing nu este doar o tendință în acest an, ci o reală nevoie. Specialiștii consideră că până în acest an 95% din breșele de securitate provin de cauza erorii umane sau a unor configurații greșite. Iată un alt plus și pentru inteligența artificială despre care discutam mai sus. AI poate preveni și chiar elimina erorile umane.Cu toate astea, infiltrările în infrastructurile cloud nu sunt de neglijat. De aceea în ceea ce privește securitatea cloud, există o preocupare aparte în ceea ce privește Cloud Jacking-ul.Și este deja cunoscut că, odată infiltrat în cloud, un hacker va avea acces la tot felul de date și va putea interfera în comunicarea la nivel de companie, sau va putea periclita/compromite și alte sisteme integrate în cloud.De aceea este în responsabilitatea ta să iei în calcul utilizarea unor tehnologii care să asigure securitatea informațiilor din cloud. Anul trecut ,un studiu Gartner a arătat  că 64% dintre respondenți au confirmat creșterea investițiilor în tehnologii de securitate pentru compania lor, un salt semnificativ de la doar 31% în 2020.Deci securitatea devine o prioritate în contextul în care recurența atacurilor cibernetice este tot mai mare. Pentru asta,costurile globale ale criminalității informatice sunt prevăzute să crească cu 15% pe an în următorii cinci ani, putând să ajungă până la 10,5 trilioane de dolari anual, până în 2025.

Platformele IoT

O altă tendință care a luat având în aria cloud computing-ului este IoT. O platformă IoT este un serviciu cloud care monitorizează și controlează diferite aplicații instalate pe anumite dispozitive aflate într-o locație specifică.Foarte multe companii utilizează o mulțime de device-uri în activitatea de zi cu zi. Studiile arată că numărul de dispozitive asociate va crește cu până la 25 de miliarde până la finalul anului. În acest context, este deci necesară o evidență clară și un control riguros asupra tuturor acestor dispozitive și a aplicațiilor care rulează pe ele.Prin urmare, ca să ai o companie care să supraviețuiască pe piață e nevoie să ții cont de tendințele globale și să depui un efort constant pentru a te alinia la standarde moderne, pentru a-ți asigura o continuitate ușoară și sigură a business-ului. Alinierea la aceste standarde începe cu achiziția unor astfel de servicii, dar menținerea și gestionarea lor cu succes ține de skill-urile oamenilor responsabili cu managementul și securitatea lor.  Bittnet oferă suport în acest sens tuturor liderilor și echipelor IT, prin cursuri și programe de training specializat pe orice tehnologie și serviciu IT. Poți aloca resurse pentru a-ți pregăti echipa pentruimplementarea unor soluții de cloud computing în funcție de nevoile pe care le are compania ta.  Ca partener al pieței de training din sectorul IT în România îți putem oferi cursuri 100% acreditate de la cei mai de renume vendori de pe piață (Microsoft, Cisco, Amazon, Oracle).  Pentru zona de  cloud computing poți opta și pentru 2 cursuri noi în portofoliul nostru, recomandate liderilor care nu au un profil tehnic: AWS Cloud Essentials for Business Leaders și AWS Cloud Essentials for Business Leaders – Financial Services. Aceste cursuri sunt dezvoltate în așa fel încât să te ajute să înțeleagi conceptele de bază în cloud computing și modul în care poți implementa astfel de soluții pentru business-ul tău, , cu accent pe aspectele de afaceri și cele financiare.
New call-to-action