Microsoft DP-300 – Administering Microsoft Azure SQL Solutions

Cursul Microsoft DP-300: Administering Microsoft Azure SQL Solutions oferă cursanților cunoștințele și abilitățile pentru a administra o infrastructură de baze de date de tip SQL Server pentru baze de date relaționale cloud, locale și hibride care se pot sincroniza cu baze de date relaționale Microsoft PaaS.

În plus, acest curs va fi util persoanelor care dezvoltă aplicații care livrează conținut din baze de date relaționale de tip SQL.

Cui i se adresează?

Acest curs se adresează profesioniștilor care lucrează cu date și baze de date și care doresc să învețe despre administrarea platformelor disponibile în Microsoft Azure. El este valoros și pentru arhitecții de date și dezvoltatorii de aplicații care doresc să înțeleagă ce tehnologii sunt disponibile pentru platforma de date și cum să lucreze cu aceste tehnologii.

Ce vei învăța?

– Să planifici, să implementezi și să configurezi baze de date de tip SQL în Azure

– Să monitorizezi performanța bazei de date, să gestionezi o bază de date și să aplici mecanisme de  optimizare a performanței

– Să asiguri accesul  securizat la date

– Să utilizezi T-SQL pentru îndeplinirea sarcinilor administrative

– Să automatizezi procesele administrative

– Să planifici și să configurezi o soluție High Availability

Cerințe preliminare:

Participantii la acest curs trebuie sa fie familiarizati cu principiile virtualizarii, organizarii si functionarii sistemelor de operare, infrastructura cloud, networking si structurile de stocare, sa cunoasca limbajul Transact SQL si sa aiba cunostinte despre organizarea si functionarea bazelor de date relationale.

 

Unele dintre cunostintele necesare pot fi obtinute in urma participarii la cursurile:

DP-900: Microsoft Azure Data Fundamentals

AZ-900: Azure Fundamentals

DP-080: Querying Data with Microsoft Transact-SQL

Agenda cursului:

Materialele de curs sunt în limba Engleză. Predarea se face în limba Română.

Modulul 1: Rolul administratorului bazei de date Azure

Pentru început, acest modul explorează rolul unui administrator de baze de date în lumea Azure și oferă informații generale, inclusiv o revizuire a diferitelor tipuri de baze de date disponibile in SQL Server. Cursanții află de ce nivelul de compatibilitate este un concept crucial atunci când se lucrează cu baze de date SQL în Azure. Apoi sunt introduși pe alte platforme de baze de date disponibile in Azure, în plus față de cele bazate pe SQL Server, în special PostgreSQL și MySQL

Modulul 2: Planificarea și implementarea resurselor platformei de date

Acest modul introduce metode pentru implementarea resurselor platformei de date în Azure. Cursanții învață despre opțiunile de actualizare și migrare a bazelor de date SQL existente în Azure. Apoi află cum să configureze resurse Azure pentru a găzdui SQL Server pe o mașină virtuală, pe o Managed Instance sau pe o bază de date Azure SQL. Participanții învață să determine care opțiune se pliază cel mai bine pe cerințe specifice, să calculeze cerințele de resurse și să creeze șabloane pentru implementările lor.

Modulul 3: Implementarea unui mediu securizat

În al treilea modul cursanții explorează practicile de securizare a bazei de date SQL Server și Azure SQL. Pentru asta revizuiesc opțiunile existente pe SQL Server și opțiunile existente în Azure pentru securizarea bazei de date Azure SQL. Apoi sunt introduși pe alte platforme de baze de date disponibile pe Azure, în plus față de cele bazate pe SQL Server, în special, Azure Database pentru MariaDB / MySQL / PostgreSQL.

Modulul 4: Monitorizarea și optimizarea resurselor operaționale

Modulul 4 prezintă cursanților variante pentru optimizarea resurselor pentru bazele de date create utilizând servicii IaaS sau PaaS. De asemenea, modulul acoperă și monitorizarea resurselor de server și hardware. Pentru asta, participanții învață despre instrumentele disponibile pentru monitorizarea performanței si cum să interpreteze indicatorii de performanță pentru resursele cheie. La final, ei află și cum să rezolve potențiale probleme utilizând datele oferite de Azure SQL Database Intelligent Insights.

Modulul 5: Optimizarea performanței interogării

Planurile de execuție a interogărilor sunt unele dintre cele mai importante aspecte al performanței bazei de date. Îmbunătățirea planurilor proaste este un domeniu în care o cantitate mică de efort poate aduce îmbunătățiri uriașe. Deși problemele hardware pot limita performanța interogării, îmbunătățirea hardware-ului produce îmbunătățiri ale performanței de maxim 10-20%. Mai frecvent, administratorii bazei de date întâlnesc interogări care nu sunt optimizate, au statistici învechite sau lipsă, au indecși lipsă sau opțiuni slabe de proiectare a bazei de date. Aceste probleme conduc la o suprasolicitare a resurselor pentru a returna rezultatele unei interogări. În acest caz, îmbunătățirea planurilor poate genera uneori îmbunătățiri ale performanței de 100-200% sau chiar mai mult. După îmbunătățirea unui plan cu indecși sau statistici mai bune, o interogare ar putea rula de două sau trei ori mai repede. Acest modul ajută cursanții să analizeze performanța individuală a interogărilor și să determine unde pot fi făcute îmbunătățiri.

Modulul 6: Automatizarea sarcinilor

Un obiectiv comun pentru administratorii de baze de date este de a automatiza cât mai multe dintre sarcinile lor repetitive. Acest modul oferă detalii despre cum se poate produce automatizarea sarcinilor pentru a simplifica activitatea administratorilor de baze de date – fie că vorbim de automatizarea unui proces de rezervă sau construirea unui sistem complet automatizat de alertare. Metodele includ planificarea activităților pentru lucrări de întreținere regulate, precum și administrarea și configurarea notificărilor pentru succesul, eșecul sau ne-finalizarea activităților.

Modulul 7: Planificarea și implementarea un mediu în care datele sunt disponibile și pot fi recuperate în caz de dezastru

Datele trebuie să fie disponibile atunci când compania are nevoie de ele. Asta înseamnă că soluțiile care găzduiesc datele trebuie proiectate ținând cont de disponibilitate și recuperare.  Acest modul și laboratorul asociat acoperă configurarea, testarea și gestionarea unei soluții pentru disponibilitate ridicată și recuperare în caz de dezastru (HADR) în Azure, atât pentru implementările Infrastructure-as-a-Service (IaaS), cât și Platform-as-a-Service (PaaS). Acest modul va acoperi cerințele de bază precum și diferitele opțiuni disponibile pentru a atinge HADR (High Availability and Disaster Recovery).

Recomandăm să continui cu:

Cursul DP-050: Migrate SQL workloads to Azure

Programe de certificare

Acest curs îi pregătește pe studenți pentru susținerea examenului de certificare Microsoft DP-300 Administering Relational Databases on Microsoft Azure pentru a obține certificarea Microsoft Certified: Azure Database Administrator Associate.

Microsoft DP-300 – Administering Microsoft Azure SQL Solutions

Solicită ofertă personalizată pentru 2 sau mai multe persoane.

Detalii curs

Durată

4
zile

Preț

1000 EUR

Modalități de livrare

Predare în clasă, Clasă hibridă, Clasă virtuală

Nivel de specializare

3. Intermediate

Roluri asociate

Database Administrator

        Solicită ofertă personalizată pentru 2 sau mai multe persoane.