Afacerile din piata IT au cunoscut in ultimii 30 de ani o crestere spectaculoasa, industria IT fiind una dintre cele mai dinamice si revolutionare. Odata cu maturizarea tehnologica, angajatii IT&C au avut de infruntat noi provocari in cariera, datorate gradului foarte ridicat de uzura morala a cunostintelor avansate concentrate catre produse de nisa si mai ales, disparitiei din piata a anumitor platforme informatice.

In doar 20 de ani, reteaua globala cunoascuta cu numele de Internet, se indreapta conform predictiilor tehnologice catre socantul numar de 50 miliarde de dispozitive interconectate pana in 2020, adica de peste 6 ori mai multe dispozitive decat oameni. Aceasta noua realitate face ca majoritatea industriei IT sa se focuseze pe dezvoltarea de echipamente hardware si solutii software orientate catre aceasta zona..

Pe masura ce unele meserii supuse dezvoltarii tehnologice vor disparea, cei care le practicau ar trebui sa fie deja pregatiti pentru altceva. Viitorul pietei fortei de munca va aduce permanente schimbari, astfel incat populatia activa ar trebui sa urmeze programe de invatare continua. O afirmatie a celebrului Albert Einstein spunea: “Invatarea este ceea ce ramane dupa ce eliminam informatiile primite in scoala” si venea in completarea acesteia: “Eu nu predau elevilor mei niciodată, eu doar încerc să le ofer condiţiile în care ei să poată să înveţe”.

Prin urmare, epoca in care un absolvent al unei prestigioase institutii de invatamant intr-un domeniu de larga recunoastere in societate (avocat, medic, economist etc) avea viitorul asigurat, este pe cale sa fie inlocuita cu cea in care dezvoltarea permanenta a aptitudinilor si o minte deschisa catre nou vor fi principalele atuuri ale noului tip de specialist.

In urma cu peste 20 de ani imi incepea cariera in domeniul proiectarii asistate de calculator, considerand acel domeniu ca fiind unul ce avea sa-mi asigure intreaga viata profesionala. Dupa doar 5 ani, eram convins ca bazele de date si retelele de calculatoare ale companiilor aflate intr-o dezvoltare continua, reprezinta adevaratul El Dorado profesional. Prin urmare, in 2001 imi incepeam “cruciada” certificarilor profesionale IT Pro pentru produsele Microsoft, ajungand pana in prezent la peste 40 de examene sustinute si certificari detinute.

Cu toate ca acestea nu au fost un scop in sine ci doar o necesitate impusa de cunoasterea in profunzime a platformelor software din ce in ce mai variate si complexe lansate de Microsoft, fiecare noua treapta “escaladata” avea un impact urias asupra respectului de sine si aducea aproape imediat recunoasterea profesionala in cadrul proiectelor in care eram implicat. Prin urmare, atunci cand am considerat ca aveam suficient de multa experienta in proiectarea, planificarea, administrarea si implementarea acestor platforme, am considerat necesara implicarea mea in activitatea de instruire a noului val de specialisti, ajungand in acest an la cel de al 16 lea an al carierei de trainer Microsoft.

Anul 2010 a constituit un moment de cotitura in evolutia produselor Microsoft, cand, odata cu lansarea platformei public cloud Office 365, a platformei Windows Azure si a seriei de produse destinate mediilor private cloud bazate pe platforma Windows Server 2008 R2 si System Center. Prin urmare, am considerat fireasca concentrarea atentiei catre aceasta noua linie de dezvoltare profesionala, obtinand in mai putin de 6 luni acreditarea charter MCSE Private Cloud. Evolutia rapida a platformelor din acest domeniu a fortat insa compania Microsoft sa schimbe de mai multe ori traiectoria si viziunea asupra produselor proprii, ceea ce a dus la aparitia rapida a noilor produse din familia 2012R2 ce aveau sa propulseze in doar 3 ani (conform studiului Gartner 2015) platformele Microsoft pe locul doi la nivel global.

Dezvoltarea continua a plaftformelor bazate pe serviciile publice destinate acum si in viitor miliardelor de dispozitive conectate in Internet, a dus la disparitia si transformarea multor specializari IT consacrate si face necesara identificarea raspunsului la intrebarea “care va fi urmatorul pas in cariera de profesionist IT?”.

Acesta este motivul pentru care, acest articol incearca sa aduca in atentia celor preocupati de aceasta intrebare, cateva posibile raspunsuri. In continuare iti sugeram cateva domenii cu potential foarte mare pe viitor pentru pasionatii doemeniului IT&C:

Specializari in sectorul online: Internet

Online-ul este sectorul care va fi in continua crestere de acum inainte. Exista tendinta de a gasi in permanenta intrebuintari noi pentru acest mediu, ceea ce duce implicit la crearea de noi locuri de munca. Companiile vor continua sa fie prezente pe Internet si in viitor, ca o consecinta a mutarii audientei in mediul virtual. Pentru a nu pierde contactul cu clientii/consumatorii, firmele vor recurge la strategii online de atragere a publicului. Astfel, web developer-ii, web designerii, specialistii SEO, redactorii de continut online vor fi cautati si pe viitor.

Daca oamenii petrec din ce in ce mai mult timp pe Internet, atunci publicitatea trebuie sa urmeze tendinta. Acest fapt a dus la cresterea numarului de specialisti care se ocupa cu vanzarea de spatiu publicitar online. Functiile de online media planner si online media buyer vor fi foarte numeroase pe viitor. Pentru a ocupa unul din ele trebuie sa ai creativitate, sa cunosti piata de online si nu in ultimul rand sa ai bune abilitati de negociere.

O serie de activitati vor fi mutate in sfera online-ului pentru a scadea costurile si a economisi timp. Astfel, ascensiunea continua a Internetului va duce la desfiintarea anumitor joburi existente, pentru a crea altele, in scopul eficientizarii serviciilor. Din cauza faptului ca pe viitor vor fi conectate la Internet nu numai calculatoarele, protocoalele si tehnologiile de conectivitate vor deveni mai complexe, astfel incat vor aparea joburi noi pentru specialistii in acest domeniu.

De asemenea, informatia din online, atat de accesibila in prezent va avea un alt statut in viitor, publicatiile online urmand a oferi informatii contra cost in scopul cresterii calitatii articolelor. Utilizatorii nu vor plati pentru date care nu sunt suficient de credibile sau pe care le-ar putea afla din alte surse. Securitatea informatiilor va deveni cu siguranta o problema mult mai acuta decat in prezent, trebuind protejate nu numai informatiile protejate de drepturi de autor ci si datele personale si de acces ale utilizatorilor, pe masura ce se vor inmulti tentativele de frauda. Astfel, va fi obligatorie dezvoltarea si aparitia mai multor joburi pe zona de securitate a datelor.

Specializari in domeniul Infratructurii IT software si hardware

Domeniul IT nu a incetat niciodata sa se dezvolte de la aparitia primelor platforme hardware si software, tinand permanent pasul cu ciclurile de dezvoltare: sistemele mainframe, calculatoarele personale, mediile virtualizate si mai nou serviciile cloud aflate in plin avant. Pentru aceasta, specialistii IT pro hardware si software sunt indispensabili.

Intr-o ascensiune continua se afla zona de software, menita a pune la dispozitia utilizatorilor in numar tot mai ridicat, noi platforme aflate in responsabilitatea dezvoltatorilor de soft.Cu toate ca in urmatorii ani cererea si oferta de munca in domeniu se vor echilibra, specialistii in tehnologia informatiei vor continua sa fie cautati. Viitorul tinde catre o dominatie a serviciilor si produselor de software intrucat acestea inlocuiesc cu succes componenta umana, preconizandu-se chiar ca insasi activitatea de programare va fi realizata de o aplicatie autonoma. Cu siguranta insa, ce va lipsi masinilor destinate acestor sarcini va fi creativitatea si inovarea din spatele muncii de specialist si designer IT software.

In prezent, cel mai bine platiti programatori sunt cei care lucreaza in sistemul bancar si in telecomunicatii, pentru ca acestia trebuie sa detina cunostinte si in domeniul respectiv. Pe viitor programatorii vor fi nevoiti sa se specializeze pe anumite sectoare si, implicit, sa capete si alte cunostinte decat cele de software. In prezent specialistii IT sunt avantajati de faptul ca nu concureaza cu persoane din generatiile anterioare, cum se intampla in alte domenii. Pe masura insa ce acest lucru nu va mai fi valabil, nivelul de perfectionare al candidatilor va creste pentru a face fata concurentei.

Preponderent in ultimii ani, majoritatea locurilor de munca bine platite din IT din Romania erau de programare. In prezent au aparut si la noi pozitii de arhitect de sistem, arhitect de aplicatii software, analist de business. Specialistii romani care obisnuiau sa ocupe aceste locuri de munca in strainatate vor reveni in urmatorii ani pentru a lucra in Romania.

Pentru ca multe baze de date vor fi transferate in sistem computerizat, cei care ocupa in prezent pozitii de administratori de baze de date vor fi cautati si pe pe viitor. Tendinta de stocare de informatii medicale mult mai detaliate decat cele din prezent, precum si usurinta cu care prin intermediul echipamentelor si dispozitivelor mobile se pot culege enorm de multe date personale, va face necesara dezvoltarea uneltelor de manevrare, sortare si analiza a volumelor mari de date, oferind specializari adiacente ale programatorilor in avantajul lor. Ca si pentru mediul online, va fi necesara o mult mai stricta securizare a datelor, ceea ce va cere mai multi specialisti in securitatea datelor bine pregatiti, metodele actuale de protectie fiind inlocuite cu tehnologii avansate de criptare a datelor. Mutarea pe platforme computerizate a majoritatii datelor va cere o noua abordare a metodelor de conectare in retea a calculatoarelor.

Pozitiile actuale de administrator si inginer de sistem, tehnician suport tehnic si administrator de retea vor fi convertite treptat in specializari noi: Cloud Solution Architect, Automation Eengineer, Technical Engineer Cloud Ssolution, Cloud Service Life Cycle specialist, Cloud DevOps, Planning & Design Cloud Engineer. Intrucat backgroundul tehnic al fostelor specializari vine in sprijinul noilor cerinte, procesul de conversie al actualilor specialisti in noile pozitii va fi unul relativ simplificat, adevarata provocare fiind numarul de joburi disponibile comparativ cu cele anterioare datorita automatizarii proceselor si mutarii responsabilitatii fata de resursele hardware in sarcina providerului de servicii.

Un trend ascendent il au si serviciile outsourcing, tara noastra devenind datorita numarului ridicat de specialisti disponibili un jucator activ la nivel european si global. In anii ’90 Romania considera ca se afla la distanta de 50-100 ani fata de tarile dezvoltate din America de Nord si Europa, acest decalaj reducandu-se la mai putin de un an in prezent datorita accesului rapid la informatie si tendintei de selectivitate tehnologica specifica noilor intrati in piata. Prin urmare, companiile romanesti de profil vor continua sa atraga specialistii IT pro din piata catre pozitii de tehnice de suport pentru serviciile de IT externalizate ale companiilor din intreaga lume.

Comunicarea intre dispozitive va lua noi dimensiuni in viitor si, odata pornit, acest proces de inlocuire a efortului uman cu cel tehnologic nu va fi oprit. Ca urmare, specialistii din tehnologia informatiei se pot considera oamenii viitorului. Dezvoltarea domeniului va furniza implicit noi posibilitati de angajare. Dezvoltatorii de aplicatii si inginerii insisi sunt cei care isi pot deschide noi oportunitati prin evolutia pe care o imprima domeniului.