STAY UPDATED

Read more below

Titlu articol blog

Wiebe adoptă tehnologii Cisco pentru mobilitatea angajaților și securizarea informațiilor

Wiebe Romania

Provocarea de business

Proiectele companiei se desfășoară pe perioade delimitate de timp, dar pe întreg teritoriul țării. Fiecare șantier presupune o rețea de comunicații locală conectată la sediul central. Mai mult, fiecare dintre aceste șantiere trebuie să ofere mobilitate și securitate totală pentru angajați astfel încât aceștia să poată accesa în mod constant informații sensibile, localizate în centrul de date Wiebe din București. Toate serviciile IT funcționale la sediul central trebuie să fie disponibile în aceleași condiții de accesibilitate și securitate pentru toți angajații mobili aflați în teritoriu.

Soluția furnizată

Pe baza analizei realizate de inginerii Bittnet s-a conturat necesitatea implementării unei soluții de comunicații unificate de date și voce bazată pe tehnologii Cisco. Așa a început Wiebe România procesul de retehnologizare IT în anul 2008.
Întreg procesul s-a derulat în mai multe etape succesive care au transformat modul în care compania și angajații interacționează cu tehnologia IT existentă astăzi în organizație. Practic nu există nicio barieră de comunicare și colaborare între angajații companiei, indiferent de localizarea acestora sau terminalul de pe care se conectează la rețea.

Prima etapă a acestui proiect a constat în regândirea infrastructurii de bază a rețelei de comunicații și înlocuirea vechiului gateway cu un router Cisco de nouă generație care asigură securitatea de perimetru a companiei, dar și securitatea utilizatorilor mobili aflați în locații diferite.

A doua etapă a proiectului a constat în implementarea unui sistem de VoIP care leagă utilizatorii din centrală de locațiile periferice. La acest pas au fost instalate firewall-uri Cisco ce asigură securitatea de perimetru în fiecare locație. Pentru a proteja serverele (de web, de mail, alte resurse partajate) de atacurile externe, în sediul central a fost implementată și o componentă de tip “Intrusion and Prevention”.

Următoarea etapă a proiectului a fost marcată de implementarea unei soluții de control și monitorizare în timp real a tuturor echipamentelor din rețea. Astfel, politica de securitate asumată prin standardul ISO 27001 este distribuită centralizat și simplificat către fiecare element activ din rețeaua companiei.

Cea de-a patra etapă este reprezentată de implementarea unei soluții de tip wireless la nivelul locației centrale prin intermediul soluției Cisco Access Point, dar au avut loc și implementări de securizare a serverului de email prin integrarea lui cu Cisco Spam and Virus Blocker. Apoi a fost instalat un echipament IronPort Web Security Appliance care a oferit control total atât față de utilizatorii din interiorul rețelei wired/wireless, cât și față de conexiunile din exterior.

Ulterior, acestor etape majore au fost derulate acțiuni continue de optimizare a traficului de date și voce între locații și sediul central prin care angajații beneficiază de viteze optime de acces către servere și bazele de date.